Naar hoofdinhoud Naar footer

Leefomgeving bij dementie

Laatst bijgewerkt op: 14-10-2024

Hoe kan de leefomgeving een positieve invloed hebben? Het gaat dan om invloed op het welzijn en kunnen functioneren van mensen met dementie. Het antwoord is rekening houden met de eigenschappen van een inrichting van een woonhuis of zorgvoorziening. Denk aan veiligheid en kunnen herkennen waar je bent. De leefomgeving draagt dan bij aan eigen regie en kwaliteit van leven van de cliënt. Op deze pagina vind je informatie, hulpmiddelen, tips en voorbeelden.

Dementievriendelijk wonen

Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken: 

  • Kies voor contrastkleuren bij deuren en trappen. 
  • Denk na over de mogelijkheid van een aparte slaapkamer. 
  • Zorg voor voldoende professionele hulp.  
  • Stimuleer sociale contacten door activiteiten te organiseren. 
  • Betrek de gemeente bij je plannen.  

Toolkit dementievriendelijk wonen

Wil je een woning of zorglocatie meer dementie-vriendelijk maken? Bekijk dan de tips in de toolkit van Alzheimer Nederland, Woonzorg Nederland en KAW-architecten. Deze Toolkit Dementievriendelijk woongebouw is ontwikkeld in 2024 en geeft praktische tips. Denk aan het gebruik maken van materialen om de weg te wijzen. Of om het zorgen voor een prettige verlichting en gebruik van natuurlijke materialen. Hierdoor weten mensen met dementie beter waar ze zijn en waar ze naartoe gaan. Ook voelen zij zich meer op hun gemak en kunnen ze langer zelfstandig blijven. Bekijk de Toolkit Dementievriendelijk woongebouw (pdf). 

Gezonde verlichting

Ouderen hebben 3 tot 5 keer zoveel licht nodig als jongeren. Toch is die hoeveelheid licht in veel (verpleeg)huizen niet beschikbaar in de ruimten waar ouderen overdag verblijven. Het belang van goede verlichting in zorgomgevingen wordt vaak onderschat. Lees op de pagina 'Gezonde verlichting meer over waarom voldoende en juiste belichting belangrijk is voor het welzijn van ouderen. 

Tips voor in het verpleeghuis 

Waar hebben verpleeghuisbewoners met dementie behoefte aan op hun woongroep? Uit onderzoek (2017-2018) blijkt dit meer sfeer, gezelligheid en levendigheid te zijn.  

 Wil je hiermee aan de slag? Dan is er het stappenplan ‘bij ONS’. Het Radboudumc heeft samen met Vilans dit stappenplan ontwikkeld. Je gaat samen met bewoners en naasten van een verpleeghuis aan de slag om de omgeving te verbeteren. Denk aan aanpassingen in de inrichting, materialen en het gebruik van de ruimte. Maar ook: aanpassing qua samenleven en leefregels. Meer weten? 

Rol van technologie

Technologie kan helpen om het leven voor mensen met dementie (en voor hun omgeving) aangenamer te maken en mensen maximale vrijheid te geven. Denk bijvoorbeeld aan apps, beeldbellen, alarmeringssystemen, leefcirkels of medicijndispensers met controle op afstand. Er is veel mogelijk, maar er staat ook nog veel in de kinderschoenen. Lees meer op de pagina technologie en dementie.

Dementievriendelijke samenleving  

Alleen de inzet van technologie is niet voldoende. Het is ook belangrijk dat de samenleving meer dementievriendelijk wordt. Er zullen steeds meer mensen dementie krijgen en het grootste deel woont thuis. Het is belangrijk dat zij zo goed mogelijk kunnen blijven meedoen. Hiervoor is het wel nodig dat bijvoorbeeld gemeenten, ondernemers, zorgaanbieders en anderen, weten hoe ze hier rekening mee kunnen houden. 

Meer informatie

Tips over leefomgeving

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van leefomgeving

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden