Naar hoofdinhoud Naar footer

Proactieve zorgplanning

Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024

De zorgdoelen bij dementie veranderen tijdens het ziekteproces. Eerst gaat het om zeer actief behandelen. Later gaat het naar behoud van functioneren. En uiteindelijk gaat het naar een palliatieve benadering, gericht op kwaliteit van leven. Er zijn grote verschillen tussen de palliatieve zorg voor mensen met dementie en voor mensen met andere ongeneeslijke, lichamelijke aandoeningen. Zo zijn het beloop van de ziekte en de palliatieve zorg anders.

De grenzen van de palliatieve fase bij dementie zijn moeilijk vast te stellen. Het beloop van de ziekte is moeilijk te voorspellen. Bij dementie zijn gezamenlijke besluiten met naasten en proactieve zorgplanning heel belangrijk.  

Wat is proactieve zorgplanning? 

Proactieve zorgplanning of Advanced Care planning (ACP) is een continu proces van ondersteunend overleg en gezamenlijk besluiten nemen met de persoon met dementie en diens mantelzorger. Het is een belangrijk proces, omdat het helpt om zinvolle en haalbare doelen te stellen voor de behandeling, zorg en ondersteuning van de persoon met dementie.  

Staat de persoon met dementie open voor proactieve zorgplanning? Het advies is om dit direct na de diagnose op te starten. Zo kan de persoon met dementie nog zoveel mogelijk zelf meedenken en beslissen. 

Waar helpt proactieve zorgplanning bij? 

Vaak wordt gedacht dat proactieve zorgplanning over het levenseinde of voorkeuren voor medische behandelingen en zorg gaat. Proactieve zorgplanning is zoveel meer. Het gaat vooral over het dagelijks leven met dementie, preventie, welzijn, psychosociale zorg en ondersteuning. De focus ligt hierbij vooral op wat de persoon met dementie wél kan en doet. Daarnaast helpt proactieve zorgplanning ook om tijdig na te denken over wensen en doelen over het levenseinde en afspraken te maken hierover. 

Wanneer start je met proactieve zorgplanning? 

Met proactieve zorgplanning start je direct na de diagnose, zodat de persoon met dementie nog zoveel mogelijk kan meedenken en meebeslissen. Wel is het belangrijk dat de persoon met dementie en de mantelzorger openstaan voor het proces van proactieve zorgplanning. Daarnaast werkt een persoonlijke aanpak goed die is afgestemd op de persoon met dementie samen met andere betrokken professionals. Vaak wordt hiervoor het zorgpleefplan voor gebruikt. 

Sommige hulpmiddelen richten zich vooral op proactieve zorgplanning goed vormgeven tijdens het hele proces. Deze hulpmiddelen vind je onder het kopje ‘Hulpmiddelen proactieve zorgplanning’. Andere hulpmiddelen ondersteunen vooral bij het gesprek over de laatste levensfase. Deze hulpmiddelen vind je onder het kopje ‘Hulpmiddelen voor gesprek over laatste levensfase’. 

Meer informatie 

Tips over proactieve zorgplanning

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van proactieve zorgplanning

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden