Naar hoofdinhoud Naar footer

Trends dementie

Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024

Er zijn verschillende trends binnen de zorg en ondersteuning bij dementie. De trends hebben te maken met ontwikkelingen in de samenleving en veranderingen in het beleid. Op deze pagina zetten we een aantal trends op een rij.

Meer mensen met dementie, minder zorgmedewerkers 

Het aantal mensen met dementie in Nederland groeit. Ook onder mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een migratieachtergrond en laaggeletterden. Zij hebben vaak speciale zorg nodig. 

Helaas neemt tegelijk het aantal medewerkers in de dementiezorg en ondersteuning af. Dit betekent dat er niet genoeg zorg of ondersteuning is voor iedereen. Mensen met dementie kunnen dan niet altijd de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het is belangrijk om meer zorgmedewerkers op te leiden en te ondersteunen. Zo kan iedereen de juiste zorg krijgen. 

Langer thuis wonen 

In Nederland blijven steeds meer mensen met dementie langer thuis wonen. Veel mensen vinden thuis wonen prettig en er is minder plek in verpleeghuizen. Deze mensen krijgen vaak zorg van mantelzorgers, zoals familie of vrienden.

Mantelzorgers lopen een risico op overbelasting door de intensieve zorg. Dit kan zorgen voor stress en gezondheidsproblemen. Wordt de zorgvraag te groot? Dan is intramuraal wonen vaak nodig, zoals in een verpleeghuis. Er moeten dan wel genoeg plaatsen zijn waar iemand goede zorg kan krijgen. 

Ook is het belangrijk dat we de samenleving dementievriendelijk maken. Dit betekent dat er meer begrip en ondersteuning komt voor mensen met dementie. Hiervoor kun je bijvoorbeeld voorlichting geven en openbare ruimtes beter bereikbaar maken. Zo is er betere ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. En mensen met dementie kunnen dan langer thuis wonen. 

Meer aandacht voor persoonsgerichte zorg en ondersteuning 

Persoonsgerichte zorg en ondersteuning zijn erg belangrijk voor mensen met dementie. Bij deze vorm van zorg kijk je naar de hele persoon, niet alleen naar de ziekte. Het gaat erom wat mensen nog kunnen, wat hun wensen zijn en wat ze belangrijk vinden. Hierdoor voelen mensen zich meer begrepen en gerespecteerd. 

Elke persoon met dementie is uniek. Daarom is het belangrijk om de zorg aan te passen aan hun behoeften en achtergrond. Dit geldt ook voor bepaalde groepen, zoals mensen met een migratieachtergrond, mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden. Deze groepen hebben misschien andere behoeften of ze lopen tegen verschillende problemen aan.

Iemand met een migratieachtergrond heeft bijvoorbeeld mogelijk moeite met de taal. Of die persoon heeft andere culturele gewoontes. Het is belangrijk dat zorgverleners hier rekening mee houden en passende ondersteuning bieden. 

Voordelen van persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg helpt mensen met dementie om zich meer op hun gemak te voelen. Ze blijven langer actief en betrokken als de zorg goed aansluit. Dit verbetert hun kwaliteit van leven, wat ook belangrijk is voor mantelzorgers. Mantelzorgers hebben dan namelijk minder stress en houden de zorg beter vol. 

Door persoonsgerichte zorg krijgen mensen met dementie en hun mantelzorgers de ondersteuning die bij hen past. Het is een belangrijke manier om te zorgen dat iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt. Hun achtergrond of situatie maakt niet uit. 

Meer aandacht voor samenwerking 

Het is over de hele wereld een uitdaging om de kwaliteit van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie goed te houden. Lokale, regionale en internationale samenwerking speelt hierbij een belangrijke rol. 

Lokale samenwerking betekent dat zorgverleners, gemeentes en organisaties in een buurt samenkomen. Ze kunnen samen plannen maken om mensen met dementie beter te ondersteunen. Bijvoorbeeld door speciale activiteiten te organiseren of zorg beter bereikbaar te maken.

Door samen te werken weten alle partijen wat er nodig is. Zo kunnen ze snel en beter hulp bieden. 

Regionale samenwerking gaat een stap verder

Samenwerking op alle niveaus is nodig om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren. Door kennis en middelen te delen zorgen we dat iedereen de best mogelijke zorg en ondersteuning krijgt. Het maakt dan niet uit waar ze wonen. 

Verschillende gemeentes of regio's werken regionaal samen. Ze delen kennis en ervaringen met elkaar. Zo worden goede ideeën en methodes breder toegepast. En het maakt het mogelijk om een succesvolle aanpak uit de ene regio ook in andere gebieden te gebruiken. Dit verbetert de zorg overal. 

Internationaal samenwerken is belangrijk, omdat dementie overal ter wereld voorkomt. Landen kunnen van elkaar leren en samen oplossingen vinden. Door samen onderzoek te doen ontdekken we sneller nieuwe behandelingen en zorgmethodes. Ook kunnen landen samen werken aan voorlichtingscampagnes. Zo zorg je over de hele wereld voor meer begrip en steun voor mensen met dementie. 

Meer aandacht voor technologie 

Technologie speelt een steeds grotere rol in de zorg voor mensen met dementie. Met zorgtechnologie kun je de kwaliteit van zorg verbeteren. En het helpt je om de levens van mensen met dementie en hun families makkelijker te maken. 

Voordelen en voorbeelden van technologie 

Er zijn veel mogelijkheden met technologie voor mensen met dementie. Zo kun je de zelfstandigheid vergroten en mantelzorgers ondersteunen. Ook maakt technologie het werk van zorgprofessionals makkelijker. Daarom is het erg belangrijk om technologie te gebruiken in de zorg. We bespreken hier een aantal voordelen en voorbeelden van technologie.

Een belangrijk voordeel van technologie is dat het mensen met dementie helpt om langer zelfstandig te blijven. Slimme apparaten zoals medicijnwekkers herinneren hen bijvoorbeeld wanneer ze medicijnen moeten innemen. Ook kun je ongelukken voorkomen met bewegingssensoren. De sensoren laten zorgverleners en familie het met een signaal weten als een cliënt 's nachts opstaat. 

Technologie kan ook mantelzorgers ondersteunen bij hun zorgtaken. Zorgapps geven informatie over hoe ze het best met dementie omgaan. Of ze geven advies bij problemen. Dit zorgt voor minder stress en het helpt hen om beter te zorgen voor de persoon met dementie. 

Virtuele assistenten en robots bieden cliënten gezelschap. Ook kunnen ze eenvoudige taken overnemen, zoals herinneren aan afspraken of muziek spelen. Dit geeft mensen met dementie een groter gevoel van veiligheid en comfort. Vooral als ze alleen zijn. 

Voor zorgprofessionals heeft technologie ook veel voordelen. Met beeldschermzorg kunnen zij zorg bieden op afstand. Denk aan video-oproepen met artsen of verpleegkundigen. Zo besparen zorgprofessionals tijd. En het maakt de zorg toegankelijker, vooral voor mensen die moeilijk naar buiten kunnen. 

Aandacht voor vroeg herkennen en risico's verkleinen

Het is erg belangrijk om op tijd dementie te zien en vast te stellen. Vroege herkenning helpt mensen om snel de juiste zorg en ondersteuning te krijgen. Dit kan het leven van de persoon met dementie en hun familie veel makkelijker maken.

Ontdek je dementie op tijd? Dan kunnen mensen met dementie nog goed plannen maken voor de toekomst. Ze kunnen belangrijke beslissingen nemen over hun zorg en wensen. En familieleden kunnen zich voorbereiden op wat er gaat veranderen. Ook hebben ze de tijd om hun huis aan te passen voor de nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan handgrepen of trapliften. 

Dementie vertragen

Naast dementie herkennen is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor voorkomen en vertragen. We kunnen dementie niet helemaal voorkomen. Maar er zijn wel manieren om het risico te verkleinen of het proces te vertragen. Een gezonde levensstijl speelt hierbij een grote rol. 

Onderzoek toont aan dat een gezonde levensstijl helpt om de symptomen van dementie uit te stellen. Zelfs bij mensen die al een verhoogd risico op dementie hebben. Dit geeft mensen meer tijd om van hun leven te genieten en actief te blijven.

Je kunt je hersenen langer gezond houden met bijvoorbeeld regelmatig bewegen, gezond eten en sociale activiteiten. Ook stoppen met roken en minder alcohol drinken zijn belangrijke stappen.

Tips over trends

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van trends

Er zijn geen verhalen.

Agenda over dementie

Er zijn geen agenda-items gevonden