Maak een krachtenveldanalyse
Maak een overzicht van partijen die in de regio betrokken zijn en, of belang hebben bij de zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie en breng in kaart wat hun belang is. Maak gebruik van de tool ‘Krachtenveldanalyse’. Deze tool is, inclusief instructie, te downloaden op de website van Dementiezorg voor Elkaar.
Identificeer partijen in de regio die een ‘spilfunctie’ hebben
Werk samen met (indien aanwezig) het regionaal Dementienetwerk, het Regionaal Expertisecentrum voor dementie op jonge leeftijd, en de regionale afdeling Alzheimer Nederland, om partijen te identificeren die een mogelijke ‘spilfunctie’ willen uitoefenen in het implementatietraject. Gebruik de infographic 'wie is wie bij dementie?' als hulpmiddel.
Maak gebruik van bestaande relaties
Maak gebruik van bestaande structuren en relaties in de regio. De door het Dementienetwerk gelegde verbindingen en relaties kunnen bijvoorbeeld zeer behulpzaam zijn.
Ga in gesprek over gevoelde urgentie en gezamenlijke belangen
Ga in een vroeg stadium met elkaar in gesprek op inhoudsniveau. In hoeverre voelen regionale partijen urgentie om met een verbeterproject aan de slag te gaan en welk verschil willen en kunnen zij maken voor de doelgroep? Probeer urgentie en belangen te onderbouwen met cijfers en ervaringsverhalen. Dit kan helpen om de actiebereidheid aan te wakkeren bij partijen die in eerste instantie zelf geen urgentie ervaren om aan de slag te gaan.
Formaliseer de samenwerking
Zet rollen, verantwoordelijkheden, investeringen, te behalen resultaten en looptijd op papier in de vorm van een samenwerkingsovereenkomst of intentieverklaring. Zo zorg je voor duidelijke afspraken tussen de regionale partijen die een spilfunctie hebben. Bespreek ook financiële middelen. Welke mogelijkheden zien betrokken partijen om de samenwerking te ondersteunen met een financiële bijdrage?
Stel een projectleider aan
Zorg voor duidelijk leiderschap. Een betrokken en adequate professional aan het roer van het implementatietraject zorgt voor continuïteit en de nodige ‘trekkracht’ om het traject in beweging te brengen en houden. Lees meer hierover bij het onderdeel ‘aan de slag’.