Tips om klachten van cliënten in de palliatieve fase te signaleren
Gepubliceerd op: 17-09-2024
Door op tijd klachten van cliënten in de palliatieve fase te signaleren, kun je de beste zorg verlenen. Om dit te signaleren, zijn er een aantal handige meetinstrumenten. Wat zijn veelgebruikte meetinstrumenten in de palliatieve zorgverlening?
Klachten en zorgen signaleren én monitoren
Praten met cliënten of bewoners over klachten en zorgen in de palliatieve fase vinden veel mensen lastig. Het meetinstrument USD-4D (Utrecht Symptoom Dagboek, 4-dimensioneel) kan jou als zorgverlener helpen om klachten en zorgen van de cliënt te signaleren. De vragen gaan over 4 dimensies: lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak. Door een bewoner of cliënt regelmatig de vragen te laten beantwoorden krijg je een duidelijk beeld van de toestand en of deze veranderd is.
Doe mee aan de Meting Welbevinden!
Van 12 tot en met 19 oktober is er de Week van de Palliatieve Zorg. In die Week vragen zorgverleners aan zoveel mogelijk palliatieve patiënten het meetinstrument USD-4D in te vullen. Doe je mee aan deze landelijke Meting Welbevinden? Meer informatie vind je op de website van Palliaweb.
Kwetsbaarheid meten
Om de mate van kwetsbaarheid van ouderen te meten, kun je de Groningen Frailty Indicator gebruiken. Het meetinstrument bestaat uit vijftien vragen over onder meer mobiliteit, voeding en het sociale netwerk. De vragen kun je letterlijk voorlezen aan de cliënt. Scoort je cliënt boven de vier punten, dan is er sprake van een hoge kwetsbaarheid.
Verwardheid meten en monitoren
Voor het monitoren en gericht verkennen van verwardheid (delier) bij ouderen en cliënten in de laatste levensfase, is het meetinstrument Delirium Observatie Screening (DOS) te gebruiken. In de DOS staan dertien mogelijke gedragingen, die wel of niet kunnen voorkomen. Bij een gemiddelde score van drie of meer in drie achtereenvolgende diensten is er sprake van verwardheid.
Last door COPD
Naast mensen met kanker en dementie, zijn mensen met de longziekte COPD een belangrijke patiëntengroep in de palliatieve zorgverlening. Om te kunnen meten welke last de ziekte in het dagelijkse leven veroorzaakt, kun je de COPD Assessment Test (CAT) gebruiken. De CAT bestaat uit acht stellingen over onderwerpen als hoest, slaap en energie.
Belasting van de mantelzorger
In palliatieve zorgverlening is er óók aandacht voor de naasten. Zij kunnen - soms al langere tijd - mantelzorger zijn. Met het meetinstrument EDIZ (Ervaren Druk door Informele Zorg) kun je de belasting van mantelzorgers meten. De EDIZ bestaat uit negen stellingen over het verlenen van zorg en de beleving daarvan. Mantelzorgers kunnen aangeven of een stelling wel of niet bij hen voorkomt. Hoe hoger de score, hoe hoger de ervaren druk. Meer informatie over de EDIZ vind je op dit kennisplein.