Naar hoofdinhoud Naar footer

4 tips om zelf een themaweek infectiepreventie te organiseren

Gepubliceerd op: 29-05-2024

Céline Merkens werkte nog maar net bij Silverein als kwaliteitsverpleegkundige en organiseerde al snel een themaweek over infectiepreventie. ‘Ik zag dat het thema aandacht nodig had. Het is een risico als je bijvoorbeeld met je handschoenen aan door de gang loopt.’ Maar hoe pak je een themaweek aan? Céline deelt haar inzichten en tips.

De rol van Céline is om de kwaliteit van zorg voor de bewoners te helpen verbeteren. Ze zag al snel dat infectiepreventie beter kon bij diverse handelingen. Vuile handdoeken lagen bijvoorbeeld soms op de grond in plaats van in de waszak. Collega’s werkten niet altijd met hun werkjas aan of droegen lange mouwen. Ook werd er soms met handschoenen aan door de gang gelopen. ‘Aan dit soort dingen wilde ik aandacht geven tijdens een themaweek infectiepreventie.' Op haar locatie in de regio was er nog niet eerder een themaweek georganiseerd, dus Céline was de eerste.

‘Soms is het nodig om je weer bewust te worden van de risico’s op infectie en kennis op te frissen.’

Céline Merkens, kwaliteitsverpleegkundige

Hoe heeft ze het aangepakt?

1. Informatie verzamelen per onderwerp

Voor iedere dag van de week koos ze een thema, passend bij infectiepreventie. Denk aan persoonlijke verzorging en verzorgend wassen. Bij elk thema zocht ze afwisselende informatie bij elkaar van onder andere zorgvoorbeter.nl, webinars en podcasts. 

2. Collega’s bereiken

Met het ONS-systeem dat gebruikt wordt voor de registratie van zorg werken ongeveer 100 medewerkers. ‘Hiermee kon ik de meeste collega’s tegelijk bereiken.’ 

Daarnaast heeft Céline posters van Zorg voor Beter in de verschillende huizen opgehangen. ‘Soms werden die posters verplaatst naar een andere ruimte of naar de toiletten. Dan zouden collega’s ze beter zien en familie van bewoners minder. Het idee leefde dat die posters de indruk zouden geven dat we het niet goed doen. Tegelijk kunnen zichtbare posters juist onze alertheid laten zien op dit onderwerp. Hier besteden we extra aandacht aan. Goed om dat gesprek te voeren en te kijken naar een oplossing.’

3. Deskundige uitnodigen

Céline had een continentie-verpleegkundige gevraagd die veel van het product Tena en verzorgend wassen wist. ‘Samen gingen we langs de huizen. Zij vertelde in een korte les welk product je het beste in welke situatie kon gebruiken. Dat wisten collega’s namelijk niet altijd precies. Ze vonden het leuk en leerzaam!’

4. Presentatie met weetjes

Op het beeldscherm in het restaurant liep een automatische presentatie met allerlei weetjes over infectiepreventie. ‘Tijdens teamoverleggen is deze presentatie ook heel handig om te laten zien.’

Kom naar de inspiratiebijeenkomst 'Samen sterk voor hygiëne' op maandag 4 november

Hoe voorkom je dat cliënten en collega’s ziek worden? Daar heb je elkaar voor nodig. Doe inspiratie en kennis op over hoe je collega’s betrekt bij infectiepreventie en hygiëne. Nu en straks, met positieve energie. Je ontmoet mensen uit de gehandicapten- én verpleegzorg en wisselt ideeën uit. Daar ben jij bij, toch? Lees meer over deze bijeenkomst op Zorg voor Beter.

Wat heeft de themaweek infectiepreventie gebracht?

De themaweek infectiepreventie heeft vooral voor bewustwording gezorgd en het opfrissen van kennis over infectiepreventie. Deels hebben collega’s ook nieuwe dingen geleerd. Vaak gaat het ook over bevestiging van wat ze eigenlijk al weten. Verder ontdekten collega’s de website van zorgvoorbeter.nl met veel handige tips en informatie.

Het is belangrijk om het onderwerp onder de aandacht te houden, anders vallen mensen sneller in oude gewoonten terug, merkt Céline. Daarom is elkaar aanspreken ook een goed idee, maar dat vinden veel mensen lastig. ‘Alleen, als je nooit ergens wat van zegt, verandert er ook niets. Dan lijkt alles prima te gaan, maar dat is niet zo.’

Ook een eigen themaweek infectiepreventie organiseren? 5 tips

  • Maak van de themaweek maar 2 weken of een maand. Dan kun je de informatie beter spreiden. Medewerkers hebben zo meer tijd om de informatie tot zich te nemen.
  • Organiseer de themaweek samen met anderen waar je al korte lijnen mee hebt. Denk bijvoorbeeld aan een andere kwaliteitsverpleegkundige en aandachtsvelders.
  • Nodig een expert of deskundige uit op een bepaald onderwerp. Leuk en leerzaam om korte lesjes te organiseren.
  • Kijk wat werkt per team of huis, zoals met de posters ophangen. Heb het gesprek hierover om te ontdekken welke ideeën er leven. En kijk hoe je samen tot een passende oplossing komt.
  • Betrek ook teamleiders erbij. Soms is het nodig dat er meer en duidelijke sturing is. Daar hebben zij een rol in.

Doe mee aan Samen werken aan infectiepreventie

Wil je aan de slag met het verbeteren van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties? Het programma ‘Samen werken aan infectiepreventie’ ondersteunt jouw organisatie daar graag bij. Gedragsverandering en samenwerking staan in de aanpak centraal. Heb je interesse? Lees meer over het programma op de website van Vilans.