Praktische tips bij onbedoeld gewichtsverlies
Praktische tips bij onbedoeld gewichtsverlies
Het is belangrijk na te gaan waardoor iemand gewicht verliest. Er zijn verschillende opties:
1. Iemand eet of drinkt minder dan normaal. Bijvoorbeeld vanwege ziekte, spanning, pijn of ongemak. Het kan helpen om vaker per dag kleinere porties te gebruiken. Zorg er ook voor dat wát iemand eet of drinkt voldoende energie bevat.
2. Iemand is anders gaan eten normaal. Bijvoorbeeld door over te stappen van reguliere producten naar calorie-arme (vaak magere of light) producten. Meestal gaat het dan om dranken en toetjes. Probeer in dit geval te kijken of de verandering in eetgewoonten wel nodig en wenselijk is. Zo ja: kijk of de reguliere maaltijden iets kunnen worden vergroot, door bijvoorbeeld een extra boterham of een toetje te gebruiken. Of gebruik extra tussendoortjes gedurende de dag.
3. Iemand verbruikt opeens meer energie. Dit kan komen doordat iemand een stuk meer is gaan bewegen. Bijvoorbeeld wanneer iemand eerder in een rolstoel zat of in bed verbleef, en nu weer loopt. Of wanneer iemand loopdrang ontwikkelt. Ook ziek zijn kost veel energie (calorieën). Met name bij ziekten als kanker, COPD en de ziekte van Parkinson. Hetzelfde geldt voor herstel en revalidatie na ernstig ziek zijn of een operatie.
Meer bronnen over onbedoeld gewichtsverlies
- Op de website van Innovatiekring Dementie vind je Verzamelde praktische tips voor eten en drinken bij mensen met dementie.
- De website Goedgevoedouderworden.nl helpt ouderen en hun omgeving om ondervoeding te herkennen. En om er iets aan te doen. Handig om cliënten en hun naasten op te wijzen, maar ook als zorgverlener kun je hier veel achtergrondinformatie vinden.
- Download de folder Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel op de website van het Voedingscentrum. Er staan praktische handvatten in en algemene tips bij ondervoeding, plus specifieke tips voor ieder eetmoment. Je kunt ’m ook gratis bestellen via het Voedingscentrum (per 25 stuks).
- De website van Kenniscentrum Ondervoeding download staat vol met informatie over vroege herkenning en signalering van ondervoeding. Er zijn allerlei materialen te downloaden.
- Zie ook de tips van Thuisarts.nl: Ik heb weinig zin in eten en wil een goed gewicht houden Hier vind je ook een informatief filmpje.
- Ook de website van Alzheimer Nederland geeft tips: Tips om te helpen bij eten en drinken.
Downloads