Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en dementie

Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024

Niet-aangeboren hersenletsel en dementie zijn ziektes die veel impact kunnen hebben op het leven van een persoon. Ze hebben verschillende oorzaken en symptomen. Het begrijpen van beide aandoeningen en hoe ze elkaar kunnen beïnvloeden helpen bij het bieden van effectieve zorg en ondersteuning.

Wat is niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? 

Niet-aangeboren hersenletsel is schade aan de hersenen die na de geboorte ontstaat. Dit kan komen door een ongeluk, een beroerte, een infectie, een tumor of door andere aandoeningen die de hersenen beschadigen. NAH kan verschillende symptomen veroorzaken. Dit hangt af van welk deel van de hersenen is beschadigd. Mensen met NAH kunnen problemen hebben met geheugen, denken, bewegen, praten en andere dagelijkse functies. 

Symptomen van NAH kunnen zijn: 

  • geheugenproblemen 
  • moeite met concentreren en plannen 
  • veranderingen in stemming en gedrag 
  • problemen met bewegen of coördinatie 

Wat is dementie? 

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die de hersenen aantasten en leiden tot achteruitgang van geheugen en andere mentale functies. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Dementie komt vaak voor bij oudere mensen. Het kan ook bij jongere mensen voorkomen.  

 Symptomen van dementie kunnen zijn: 

  • geheugenverlies 
  • verwarring  
  • problemen met mensen en plaatsen herkennen 
  • problemen met dagelijkse activiteiten 
  • veranderingen in persoonlijkheid en gedrag 

Hoe verhoudt NAH zich tot dementie? 

NAH en dementie kunnen verschillende oorzaken hebben. De symptomen kunnen soms op elkaar lijken. Beide aandoeningen kunnen zorgen voor geheugenproblemen en problemen met denken en plannen. Bij mensen met NAH kunnen deze symptomen ontstaan na een trauma of ziekte. Bij dementie kunnen de symptomen meestal langzaam en stap voor stap erger worden. 

Het is mogelijk dat iemand met NAH later in het leven ook dementie ontwikkelt. Niet iedereen met NAH krijgt ook dementie. De 2 aandoeningen kunnen elkaar beïnvloeden. Dit maakt de zorg voor de persoon nog ingewikkelder. 

Zorg en ondersteuning 

De zorg voor mensen met NAH en dementie vraagt vaak een aanpak op maat. Beide aandoeningen kunnen leiden tot uitdagingen in het dagelijks leven. Het is belangrijk om ondersteuning en hulp te bieden op een manier die is afgestemd op de speciale behoeften van de persoon.

Meer informatie over NAH en dementie

Tips over NAH en dementie

Er zijn geen tips.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden