Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Ondersteuning CVP bij onvrijwillige zorg neemt toe, maar er valt nog een wereld te winnen

Gepubliceerd op: 24-07-2024

Het aantal ondersteuningsvragen van mensen die te maken krijgen met onvrijwillige zorg, neemt ieder jaar toe. Toch is de zichtbaarheid en acceptatie van de cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang (CVP Wzd) bij sommige zorgaanbieders nog beperkt. Ook blijkt de kennis rond onvrijwillige zorg bij zorgaanbieders soms nog beperkt. Het jaarverslag, van Adviespunt Zorgbelang, het LSR, Quasir en Zorgstem onafhankelijk cliëntenvertrouwenspersonen in het kader van de Wzd, geeft een helder overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in dit werkveld.

Wat doet de CVP en wanneer kan deze helpen?

De Wzd maakt het mogelijk dat mensen met een verstandelijke beperking, een psychogeriatrische of gelijkgestelde aandoening en hun naasten, een beroep kunnen doen op een onafhankelijke CVP Wzd. Uit het jaarverslag van de vier aanbieders blijkt dat er nog een wereld te winnen is op het gebied van zichtbaarheid en acceptatie van de CVP Wzd binnen de zorgorganisatie. Door de CVP Wzd actiever in te zetten is er betere ondersteuning voor cliënten en hun naasten, indien er sprake is van onvrijwillige zorg. 

Belangrijkste ontwikkelingen in het werkveld

Het jaarverslag van de vier aanbieders van het cliëntenvertrouwenswerk geeft een helder overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen rond de Wzd. Benieuwd naar het jaarverslag? Deze vind je onderaan de pagina. In het jaarverslag vind je hoe de wet werkt in de praktijk, zodat cliënten en vertegenwoordigers beter beschermd worden.

Het jaarverslag ‘Nog een wereld te winnen’ behandelt ook de volgende onderdelen:

  • Trends en ontwikkelingen in het werkveld
  • Interviews met cliënt, zorgaanbieder en CVP Wzd
  • Het cliëntenvertrouwenswerk overzichtelijk in cijfers
  • Diverse casussen uit de dagelijkse praktijk van de CVP Wzd

Online inzien

Bekijk de online versie van het jaarverslag.

Blik op de toekomst 

Ook de komende jaren vervullen Adviespunt Zorgbelang, het LSR, Quasir en Zorgstem het werk van onafhankelijk cliëntenvertrouwenspersonen in het kader van de Wet zorg en dwang. Ze gaan verder op de ingeslagen weg naar meer onderlinge samenwerking en zichtbaarheid. Zodat cliënten en hun vertegenwoordigers gemakkelijk de kwaliteit van hun leven en zorg kunnen verbeteren.